EN / NL / FR / DE

Over ons

De Food Pilot helpt bedrijven, labo’s en overheden met uitdagingen in de agrovoeding, zoals het verbeteren van voedingsproducten of productieprocessen. Via co-creatie worden oplossingen gerealiseerd aan de hand van piloottesten in de proeffabriek, analyses en advies.

Neem contact voor een afspraak en breng een bezoek aan onze faciliteiten. We heten u van harte welkom.
Katleen Coudijzer, +32 9 272 30 19.


Onze missie

De Food Pilot biedt een geïntegreerd pakket aan dienstverlening, dat het gehele ontwikkelingstraject bestrijkt, maar dat wordt afgestemd op de vraag van de klant. Zo is het mogelijk ondersteuning te vragen bij één of meerdere stappen in het traject.

Op heden

In 2020 werden 523 piloottesten uitgevoerd voor 91 opdrachtgevers. Daarvan waren 40 Belgische industriële voedingsbedrijven, 16 buitenlandse bedrijven, 11 kennisinstellingen, 4 Belgische en 3 Nederlandse landbouwbedrijven en 17 internationale collectieve onderzoeksprojecten. Bedrijven uit de diverse subsectoren waren vertegenwoordigd, zoals ingrediënten, zuivel, groenten, voeders, enzovoort.

In 2020 telden onze laboratoria 21.023 voedingsanalyses voor 213 privébedrijven in het kader van productsamenstelling, voedselveiligheid en authenticiteit. Opvallend is opnieuw het hoge aantal nieuwe klanten, met name 80. Bedrijven zijn onder meer voedingsbedrijven, landbouwers, andere labo’s, certificatie- & inspectie-instellingen, consumentenorganisaties, kitproducenten, farmaceutische industrie, enzovoort.

Tot slot boden onze labo’s belangrijke ondersteuning via de organisatie van 30 ringonderzoeken, 23 kalibratiereeksen en 22 verschillende controlemonster items (met een aanmaakfrequentie gaande van wekelijks tot trimestrieel). Deze werden door ILVO aangemaakt, voor de kwaliteitsborging voor 54 verschillende klanten, waaronder melkcontrole laboratoria, bedrijven, kitproducenten, en andere.

Onze geschiedenis

In 2009 werd de start gegeven aan het Food Pilot project, een initiatief van ILVO en Flanders’ FOOD. Met dit idee wilde men een applicatie- en analysecentrum oprichten dat mogelijkheden biedt voor alle verschillende sectoren van de voedingsindustrie, en daarmee haar doelgroep verbreden. Tegelijk wilde men de kennis van de voedingslabo’s van ILVO optimaal benutten, door deze expertise op een toegankelijke wijze beschikbaar te stellen. Het VLAIO steunde dit project, wat een sterke uitbreiding van de processing apparatuur mogelijk maakte, alsook een verbreding van de labo-expertise naar smaak en geur van producten.

In 2011 werd de Food Pilot officieel gelanceerd en werden de eerste bedrijven verwelkomd voor het uitvoeren van piloottesten en analyses.

De Food Pilot is gegroeid uit het Rijkszuivelstation, opgericht in 1950 door ILVO (Instituut voor Landbouw- Visserij- en VoedingsOnderzoek), waar zuivelbedrijven en onderzoekscentra de verwerking van zuivelproducten onderzocht en op punt stelde. Vele kazen vonden hier hun oorsprong, alsook yoghurt, boter, room en zuiveldesserten. Wist je dat in die periode wel drie kazen per week in dit zuivelstation bereid werden?


Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01