EN / NL / FR / DE

Onderzoekthema’s

Ontdek onze meest prominente onderzoekthema’s








Eiwitdiversificatie


We onderzoeken alternatieve eiwitbronnen voor evenwichtige, smaakvolle, gezonde en veilige voeding
- Lees meer over de technische uitdaging van High moisture extrusion in het Artikel van Food Process, en herbekijk het webinar (demo)
- We ondersteunen de eiwitstrategie van de Vlaamse Overheid
- Bekijk de video (2 min) “Eiwitdiversificatie en de mogelijkheden van extrusie”
- Lees het onderzoeksprogramma eiwitdiversificatie van ILVO
- Contacteer Geert.VanRoyen@ilvo.vlaanderen.be
Valorisatie van reststromen


Via verwerking trachten we resten van land- en tuinbouw, mariene sector en voedingsindustrie te valoriseren tot vermarktbare producten
- Lees het verhaal Een nieuwe markt voor reststromen van witloof, andijvie en radicchio
- Bekijk de video van PlattelandsTV over het onderzoek voor de bio-economie
- Bekijk de video (2 min) “Verwerking van reststromen bio raffinage van witloofwortels”
- B2Be facilitator is een matchmaker voor de bio-economie
- Contacteer Bart.VanDroogenbroeck@ilvo.vlaanderen.be
Digitalisering en AI


Sensoren en digitalisering worden ingezet voor procesverbetering, automatisatie en kwaliteitsverbeteringen. Hyperspectrale cameratechnologie en modellering zijn één van de oplossingen
- Lees het artikel ‘Welk sensorsysteem biedt een oplossing voor welke probleemstelling? Zo testen we de haalbaarheid’
- Bekijk de video (2 min) “Digitalisering en inzet van sensoren en dataverwerking“
- Zeer specifieke cases en demo’s zijn te zien in het Living lab www.AgrifoodTechnology.be van ILVO
- Contacteer Simon.Cool@ilvo.vlaanderen.be

Duurzaamheidsbepaling van een voedingsproduct


We stellen de vraag, wat is de milieubelasting van een voedingsproduct? We begeleiden bedrijven met het toepassen van de Product Environmental Footprinting (PEF) methode die door de EU vooropgesteld wordt voor de toekenning van de Sustainable food labels
- Bekijk de video “Duurzaamheid van voeding meten en verbeteren”
- Contacteer Veerle.VanLinden@ilvo,vlaanderen.be






Voeding en gezondheid


Met ons onderzoek willen we mee de strijd aangaan tegen malnutritie
- ILVO Maakt deel uit van het NuHCaS partnerschap. Bekijk de video ‘Wat kan ILVO precies doen inzake Voeding en Gezondheid?’
- Bekijk de video (2 min) “Voeding in relatie tot gezondheid”
- Lees meer over het onderzoeksprogramma Voeding en gezondheid van ILVO
- Contacteer Marc.DeLoose@ilvo.vlaanderen.be





Smaak en geur


Textuur, smaak en geur bepalen in grote mate het succes van een voedingsproduct. Chemische geur- en aromabepalingen bieden inzicht in de moleculaire basis van smaak en geur, evenals in afwijkingen daarin. Een professioneel ingericht smaaklabo en getrainde sensorische panels worden ingezet om deze kennis en product- of procesaanpassingen in de praktijk te toetsen
- Bekijk de video (2 min) “Smaakonderzoek voor productontwikkeling”
- Lees meer over het onderzoeksprogramma over Smaak en geur van ILVO
- Contacteer Barbara.Duquenne@ilvo.vlaanderen.be

Houdbaarheid en kwaliteit


In de Food Pilot kan je terecht om de houdbaarheid van je product te bepalen, en eventueel te verlengen
- Bekijk een video (2 min) “Houdbaarheid van producten bepalen en verbeteren”
- Contacteer Els.VanCoillie@ilvo.vlaanderen.be


Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01