Microbiologisch (brochure, microbiologisch)
|
De analyses omtrent de microbiologische voedselveiligheid betreffen zowel microbiologische indicatoren voor bederf, hygiëne-indicatoren als ziekteverwekkende en toxineproducerende bacteriën (pathogenen).
De meeste microbiologische analyses worden uitgevoerd op alle voedingsmiddelen met in hoofdzaak ISO-methoden.
Volgende tellingen worden bepaald:
totaal (an)aërobe kiemen of sporenvormers, coliformen, ß-glucuronidase positieve E. coli , Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus , gisten en schimmels, Listeria spp., Listeria monocytogenes, sulfiet reducerende anaërobe kiemen, Clostridium perfringens en Bacillus cereus.
De detectie van volgende pathogenen behoren ook tot de scoop van het labo:
Salmonella, E. coli O157, Campylobacter, Listeria spp. en Listeria monocytogenes. In yoghurt worden de aantallen karakteristieke micro-organismen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus bepaald. Enterotoxines geproduceerd door Staphylococcus aureus worden opgespoord in melk en melkproducten.
Deze analyses zijn allen BELAC-geaccrediteerd. Daarnaast worden nog tal van andere niet geaccrediteerde microbiologische analyses uitgevoerd.
Gedetailleerde lijst met analyses
Contact:
Koen De Reu +32 9 272 30 43 koen.dereu@ilvo.vlaanderen.be
|
Chemisch (brochure, chemische)
|
Hierbij worden analyses uitgevoerd op de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen (bv. antibiotica, chemotherapeutica, ontwormingsmiddelen, ontstekingsremmers, steroïdhormonen, ß-agonisten,…) en contaminanten (bv. mycotoxines) door middel van screeningsmethoden (microbiologische, immunologische en receptortesten) en/of chromatografische methoden (LC-MS/MS, LC-fluorescentie).
In het screeningslaboratorium worden levensmiddelen m.b.v. microbiologische inhibitortesten gescreend op de aanwezigheid van bacteriegroeiremmende stoffen (vnl. antibiotica en chemotherapeutica). Tevens worden levensmiddelen m.b.v. immunologische-, Charm II- en receptortesten groepsspecifiek gescreend op de aanwezigheid van residuen van ß-lactamantibiotica (penicillines en cefalosporines), tetracyclines, sulfonamiden, streptomycines, macroliden & lincosamiden, quinolones, chlooramphenicol,….
Tevens kunnen in het screeningslaboratorium commerciële screeningstesten voor het opsporen van antibioticaresiduen in melk, honing, vlees, … gevalideerd worden overeenkomstig Beschikking 2002/657/EC van de Commissie en de CRL Richtlijnen voor de validatie van screeningsmethoden voor residuen van diergeneesmiddelen.
Contact:
Wim Reybroeck +32 9 272 30 11 wim.reybroeck@ilvo.vlaanderen.be
Sigrid Ooghe +32 9 272 30 12 sigrid.ooghe@ilvo.vlaanderen.be
Alle analyses van het 'screeningslaboratorium'.
Gedetailleerde lijst met analyses
In het chromatografisch laboratorium worden residuen van diergeneesmiddelen en contaminanten opgespoord in melk, eieren, vlees, honing en voeder. Hierbij wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van LC-MS/MS.
Contact:
Els Daeseleire +32 9 272 30 32 els.daeseleire@ilvo.vlaanderen.be
Alle analyses van het 'chromatografish laboratorium' .
Gedetailleerde lijst met analyses
|
Fysische
|
Fysische kwaliteit wordt gemeten aan de hand van verschillende parameters: zoals °Brix (refractometer), deeltjesgrootteverdeling (laserdiffractie), densiteit vloeistof (DX/densimeter), rheologie (rheometer), fysische stabiliteit (turbiscan), hardheid/textuur/TPA (textuurmeter), kleur (reflectie/transmissie) en droge stofgehalte.
Contact:
Barbara Duquenne +32 9 272 30 50 barbara.duquenne@ilvo.vlaanderen.be
|