EN / NL / FR / DE

Innovatie in bakkerij en chocolade
Heeft u één van onderstaande vragen? Klik voor de geschikte contactpersoon:
X

De Food Pilot beschikt over meer dan 50 food processing piloottoestellen die door de agro-voedingsindustrie
worden gebruikt om innovaties uit te werken.
Onderstaand vindt u een overzicht van de apparatuur voor verwerking van bakkerij en chocolade.

Bij vragen of interesse in piloottesten, contacteer
Katleen Coudijzer (zuivel), +32 9 272 30 19;
Geert Van Royen (vlees en vis), +32 9 272 30 45;
Nathalie Bernaert (plantaardige producten), +32 9 272 30 61.

X We hanteren steeds de meest geschikte methode voor de problematiek, resultaten worden deskundig geïnterpreteerd en bijkomstig advies wordt verleend.
Dat is belangrijk bij de uitvoering van uw analyses, maar ook wanneer u hulp vraagt bij twijfelachtige resultaten.
Een breed gamma aan micro-organismen kan worden opgespoord (1), waaronder gisten en schimmels, Listeria monocytogenes en E. coli.
Maar ook chemische componenten, zoals antibiotica, mycotoxines en diergeneesmiddelen worden zowel gescreend (2) als zeer gevoelig gedetecteerd (3).
Contacteer:

Labo ‘Microbiële voedselveiligheid’ verantwoordelijkeKoen De Reu, +32 9 272 30 43 (1);
Screeningslabo voor chemische voedselveiligheid’ verantwoordelijke Wim Reybroeck, +32 9272 30 11 (2);
Chromatografisch labo voor chemische voedselveiligheid ’verantwoordelijk Els Daeseleire, +32 9 272 30 32;

X Componenten zoals vet, eiwit en andere inhoudsstoffen kunnen bepaald worden (1), maar we kunnen tevens je receptuur onder de loep nemen.
Een geoptimaliseerd recept kan immers leiden tot een reductie van E-nummers, een verlaging van vet, suiker of zout (2).
Daarnaast is het mogelijk gezondheidsbevorderende bestanddelen te meten (3) en ze beter te behouden mits een geoptimaliseerd productieproces (4).
Contacteer:

Labo ‘Samenstelling, authenticiteit, kwaliteit’ verantwoordelijkeHadewig Werbrouck +32 9 272 30 18 (1) of
verantwoordelijkeJan De Block, +32 9 272 30 06 (2);
Labo ‘Chemische voedselveiligheid’ verantwoordelijk Els Daeseleire, +32 9 272 30 32 (3);
FoodPilot verantwoordelijke Katleen Coudijzer, +32 9 272 30 19 (4).

X In de Food Pilot kan je smaakafwijkingen laten registreren. Dat gebeurt in een gestandaardiseerd smaaklabo met getraind smaakpanel.
Daarnaast kunnen met GC-MS aromacomponenten in voedingsmatrices gedetecteerd worden.
Inzicht in de moleculaire basis van smaak/aroma van producten kan immers leiden tot succesvolle product- en procesinnovaties.
Contacteer:

Labo ‘Samenstelling, authenticiteit, kwaliteit’ verantwoordelijke Jan De Block, +32 9 272 30 06.

X Op het einde van de bewaartijd dient een product nog aan een uitgebreid aantal kwaliteitsaspecten te voldoen.
De Food Pilot bundelt haar expertise in microbiologie, textuur, smaak, kleur en de wijze van verpakking
om op een veelzijdige wijze de houdbaarheid van producten te bepalen en proberen te verlengen.
Contacteer:

Labo ‘Microbiële voedselveiligheid’ verantwoordelijke Els Van Coillie, +32 9 272 30 43.

X We doen prospectie ter plaatse, voeren staalnames uit, meten de microbiële belasting en formuleren richtlijnen
voor de verbetering van de reiniging- en desinfectieprocedure.
Contacteer:

Labo ‘Microbiële voedselveiligheid’ verantwoordelijke Koen De Reu, +32 9 272 30 43.

X De Food Pilot is NRL (Nationaal Referentielaboratorium) voor enkele specifieke opdrachten.
Voor zuivel en zuivelproducten organiseert de Food Pilot ringonderzoeken voor de industriële zuivellaboratoria,
maakt ze standaard referentiereeksen aan en worden jaarlijks workshops of infomomenten georganiseerd.
De Food Pilot is tevens NRL voor GGO detectie, allergeen detectie en de bepaling van het watergehalte in gevogeltevlees.
Contacteer:

Labo ‘Samenstelling, authenticiteit, kwaliteit’ verantwoordelijke Hadewig Werbrouck +32 9 272 30 18.

Voor de detectie van GGO’s en allergenen contacteer:

Labo ‘Samenstelling, authenticiteit, kwaliteit’ verantwoordelijke Isabel Taverniers +32 9 272 28 41.

X Onze instelling is een erkend onderzoekscentrum en dienstverlener.
Analyses, piloottesten of andere diensten met het oog op het verbeteren van producten of processen komen in aanmerking voor subsidie door VLAIO,
maar ook vele andere subsidiekanalen in binnen en buitenland. We helpen u verder bij de keuze en aanvraag van de subsidies.
Met de KMO portefeuille van VLAIO vb. ontvangen KMO ’s 30 tot 40% subsidie op het facturatiebedrag.
Contacteer:

Karen Verstraete +32 9 272 30 15.


  • Overzicht van alle analyses
  • Overzicht van analyses voor bakkerij en chocolade
  • U wil op semi-industriële schaal nieuwe recepten en processen uittesten
  • U wil analyses laten uitvoeren voor uw autocontroleplan of u twijfelt aan laboresultaten
  • Wat is de exacte samenstelling van uw product en kan u die verbeteren?
  • Hoe evalueert u de smaak en de geur van uw product?
  • Wat is de houdbaarheid van uw product en kan u die verlengen?
  • Gebeurt de reiniging en desinfectie van uw productiesite optimaal?
  • Hoe wordt uw sector in de brede zin ondersteund?
  • Kan u gebruik maken van subsidies?

  • De Food Pilot biedt een geïntegreerd pakket van dienstverlening, dat het gehele ontwikkelingstraject bestrijkt, maar dat wordt afgestemd op de vraag van de klant. Zo is het mogelijk ondersteuning te vragen bij één of meerdere specifieke stappen in het traject. Onze dienstverlening omvat ook vrijblijvend wetenschappelijk en technisch advies. De vragen die u ons voorlegt, behandelen wij in alle discretie. Algemene contactinfo: Katleen Coudijzer of +32 9 272 30 19.

    Onderstaand vindt u een overzicht van de semi-industriële processing apparatuur voor bakkerij en chocolade. Klik op ‘details’ om de specificaties en mogelijkheden van de verschillende toestellen te kennen.
    Contactpersonen voor piloottesten: Katleen Coudijzer (zuivel), +32 9 272 30 19;
    Geert Van Royen (vlees en vis), +32 9 272 30 45;
    Nathalie Bernaert (plantaardige producten), +32 9 272 30 61.
    Beschikbare apparatuur
    kookketel major Line, type Baskett 130, model PRIV 130 M
    (details)
    tumbler MKR 150
    (details)
    cryogene vrieskast 1-wagenkast
    (details)
    vriesdroger Epsilon 2-10 D LSC
    (details)
     
    multi-process horizontale autoclaaf AR091
    (details)
    combisteamer OES 20-10 GN
    (details)
    vacuüm kook-cutter K64AC8
    (details)
    vacuüm verpakkingsmachine KN5
    (details)
     
    verpakkingsmachine TS 400
    (details)
    UHT installatie SPP
    (details)
    tweetraps homogenisator
    (details)
    tweetraps filmindamper
    (details)
     
    multifunctioneel doseertoestel gravimetrisch
    (details)
    UHT installatie APV pilot
    (details)
    bain marie
    (details)
    M4E-test unit
    (details)
     
    meng-, homogeniseer- en emulgeertoestel UMSK 60 E
    (details)
    multifunctioneel doseertoestel volumetrisch
    (details)
    blikkenfelsmachine MP 160
    (details)
    beluchtingsmachine T-50
    (details)
     
    inductiesealmachine HF-500
    (details)
    metaaldetectie R-Serie/Profile Select+
    (details)
    3-rollenwals Exakt 3-wals 80E
    (details)
    trilzeef finex 22
    (details)
     
    low shear mixer
    (details)
    sealmachine polymat varioseal PN
    (details)
    zakkensealmachine medseal digital 611 MSIDK-2
    (details)
    spiraalkneder SP24 F/T/E/U
    (details)
     
    klopper-mengelaar BT40/20
    (details)
    deeguitrolmachine rondomat 4000 SSO 6405 DO
    (details)
    bakoven condo CO 6.0608
    (details)
    kogelmolen
    (details)
     
    geïntegreerd vermaaltoestel Quadro
    (details)

    Flexibiliteit van de apparatuur
    De pilootapparatuur is verplaatsbaar en kan in flexibele lijnen worden geplaatst, zodat een specifiek productieproces op vraag van een klant steeds haalbaar is.

    Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01