EN / NL / FR / DE

Realisaties

De Food Pilot biedt pilootapparatuur voor de gehele agro-voedingsindustrie. Piloottesten kunnen aangevuld worden met wetenschappelijke analyses en advies. Op die manier willen we uw innovatieprojecten een optimale ondersteuning geven. Dit heeft reeds tot tal van realisaties geleid.


Demo's
 - de workshop over de spiraalfilterpers, de APV Cavitator (SPX), het Magnets for emulsions toestel, en innovatie in pasteurisatie
 

- de demoworkshops sensors for food en hygiene for food

 Workshops: Valorisatie van reststromen, the Frozen Veggie Wonder, en innovatie in roken, met een verslag gepubliceerd in vaktijdschriften.
Perensap in de winkelrekken
 

Appel- en perenteler en verwerker Nickmans startte dit jaar een nieuwe afdeling op, een sap productie lijn. Het betreft een sap van buitengewone kwaliteit vanwege de innovatieve perstechnologie, en de optimalisatie van het proces. Dankzij de Food Pilot maakte het bedrijf kennis met de technologie, optimaliseerden ze het proces, en wisten ze precies welke onderdelen van de productielijn aan te kopen. Lees het artikel

Unieke praline ontwikkeld in de Food Pilot
 

De Belgische pralineproducent Pralibel brengt een geheel nieuwe realisatie op de markt, de ‘Bloom’, opgebouwd uit een fruitige ganache, donkere chocolade en 4 puntige bloemblaadjes. Het voornaamste onderdeel van de praline, de bloemblaadjes, werd ontwikkeld in de Food Pilot, het testcentrum van Flanders’ FOOD en ILVO. De samenstelling ervan werd zorgvuldig onderzocht in het labo en de proefkeuken van de Food Pilot. Dit leidde tot een walsbare massa zodat een film met gewenste smaak, kleur, textuur en houdbaarheid bekomen werd. Parameters zoals drogestofgehalte en wateractiviteit hebben een grote invloed op deze kenmerken. De Food Pilot stelt haar deuren open voor alle bedrijven, groot en klein, en garandeert daarbij steeds de confidentialiteit. Flexibiliteit en creativiteit laten toe om zelfs de meest ongebruikelijke vragen en problemen op te lossen, en leiden vaak tot verrassende realisaties. Lees het artikel

Persen onder vacuüm
 

De Food Pilot beschikt over een spiraalfilterpers en stelt deze beschikbaar voor piloottesten. Het is een veelzijdige ontwateringstechniek voor harde en zachte producten, zoals appelen, peren, tomaten, soja ... Het bijzondere aan de pers is de excellente kwaliteit van het sap, de smoothie of de puree. Bovendien blijft ook de perskoek van sublieme kwaliteit. De pers speelt dat klaar op een manier die oxidatie geen kans geeft zodat de gezondheidsbevorderende componenten miximaal behouden blijven. Bekijk het proces in volgende film en lees het artikel.

Pannenkoekenmix
 Cocovite introduceerde een gepasteuriseerde, kant-en-klare vloeibare pannenkoekenmix op basis van verse eieren en lactose- en glutenvrije ingrediënten. Dit product is een creatie van de firma Lodewijckx. Voor het vinden van de optimale bereidingswijze en samenstelling experimenteerden ze gebruikmakend van de piloot apparatuur van de Food Pilot. Lees het artikel.
Flandrien kaas wint Beste Goudse kaas award
 

Kaasgroothandel Triporteur startte recent een kaasproductieafdeling op. Na de Vlaskaas en de Jeuness ontwikkelden ze een nieuwe kaas, de Flandrien Kaas. Een kaas met laag vetgehalte en op duurzame wijze vervaardigd van lokale melk. Gezien kaasmaken een gloednieuwe activiteit is, klopten ze aan bij de Food Pilot voor het aanleren van het vakmanschap en voor het optimaliseren van hun nieuwe Flandrien kaas. Meteen een schot in de roos, want eind 2014 won deze kaas als eerste Belgische kaas de World Cheese Award voor beste Goudse kaas.

Patébonbon
 

Doorgaans is paté een klassiek product. Maar POLCA ging aan het innoveren. Zij ontwikkelden de patébonbon, een aperitiefhapje dat mooi oogt en in een grote variatie aan smaken wordt uitgevoerd. Om het productieproces op punt te stellen gingen ze experimenteren in de Food Pilot. Het resultaat is vernieuwend en smakelijk!

koekjes met pit
 

Of hoe de Food Pilot vruchtresten valoriseerde in kleurrijke snacks

Onderzoekers in de Food Pilot hebben aantrekkelijke nieuwe voedingstoepassingen uitgewerkt voor een niet onbelangrijke reststroom uit de sappenindustrie, nl. de droge perskoek. Het onderzoek gebeurde samen met en op vraag van Firma Eco-treasures uit Lokeren, een bedrijf dat olie perst uit pitjes, voor de voedingsmarkt en de cosmeticasector.

Er werd aan de slag gegaan met pitresten en vruchtvleesresten van o.a. veenbessen, frambozen, aardbeien, bosbessen en cassis, die in een eerste test als ingrediënt verwerkt werden in een eenvoudig zandkoekje. Koekjes met pit- of vruchtvleesresten van framboos en cassis werden als lekkerste bevonden. Vervolgens werd een recept op punt gesteld voor industriële bereiding van sandwiches met framboosresten. De roze sandwiches oogden volgens het testpanel zeer aantrekkelijk, ze bezitten een frisse zoet-zure smaak, en ze zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen

Piloottesten
 

Reductie zoutgehalte in kookworst. Van deze piloottest werd een filmpje gemaakt.

 

Ontwikkeling van roomijs met een gereduceerd vet- en suikergehalte. Bekijk de film ter illustratie.

 Upscalen recept chocoladevulling voor praline.
 Testen van de invloed van verpakking op de houdbaarheid van biscuits.
 Ontwikkelen nieuwe snack met extrusie.
 Verkennen innovatieve perstechnologie voor groenten en fruit.
 Ontwikkelen zuiveldrank met verlaagd vetgehalte.
 Optimalisatie autoclaveerproces voor soep.
 Vergelijken van verschillende productieprocessen voor saus.
 Op punt stellen droogproces van visfilet.
 Testen nieuwe aroma’s in salami.
Kaasbereiding
 Als voormalig Rijkszuivelstation heeft Food Pilot een een jarenlange traditie in het ontwikkelen van kazen. Vele Belgische kazen vonden hier hun oorsprong. Bekijk de film over kaasbereiding.
Perensap met spiraalfilterpers verkozen tot "Idee van 't jaar"
 

Op de viering van het 25 jarig bestaan van Fruitteeltnieuws werd de prijs Idee van t jaar uitgereikt. Het publiek stemde voor de zuurstofvrije spiraalfilterpers waarmee ILVO doctorandus Domien De Paepe erin slaagt om ook van peren kwaliteitsvol vruchtensap te maken. De pers kan alle zacht en hardfruitsoorten aan en we kunnen er zelfs smoothies en vruchtenpuree mee maken. Alle gezonde stoffen blijven tijdens het bijzondere persproces behouden, vertelt Bart Van Droogenbroeck, Domiens begeleider bij ILVO. Het onderzoek werd uitgevoerd op de spiraalfilterpers in de Food Pilot.

Lees hier het volledige artikel.

Sproeidrogen
 Food Pilot is door het FAVV erkend voor het sproeidrogen van zuivelproducten. Bekijk de film ter illustratie.

Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01