EN / NL / FR / DE

Nieuws
17-03-2017 NIEUWE SUBSIDIE: KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers

Sinds 16 maart 2017 is er een nieuwe subsidie van kracht, de KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers, met gratis advies t.w.v. max. 1.500 euro. Bekijk de video van Plattelandstv.

De Food Pilot levert dit advies, onder de vorm van begeleiding in de ontwikkeling van een nieuw recept, het verbeteren van een verwerkingsproces of product, het verwerken van reststromen, het oplossen van een probleem, enzovoort.


17-11-2016 ILVO Contactdag Zuivel

Op 17 november vond de 3de ILVO Contactdag Zuivel plaats voor producenten, verwerkers en verdelers van zuivel, alsook gerelateerde technologieaanbieders.

Op een compacte namiddag werden resultaten van het recentste onderzoek in de zuivelsector op interactieve wijze toegelicht. Daarbij kon de sector aangeven waar hun pijnpunten nog liggen.


02-10-2016 Open Bedrijvendag in de Food Pilot
De VOKA Open Bedrijvendag lokte niet minder dan 1.500 bezoekers naar de Food Pilot. Groot en klein werd rondgeleid doorheen de experimentele productiehallen en labos waar tal van themas uitgewerkt werden. Hoe meten we allergenen in onze voeding? Welke gassen zitten er in MAP verpakking? Kunnen we in de toekomst hybride vlees kopen? Het publiek proefde gretig van allerlei nieuwigheden: roomijs met gedroogde aardbeisnippers en zuurstofvrij-geperst-appelsap. Bovendien werden ze ingeschakeld in een grootschalige smaaktest rond de vervanging van ei in koekjes. En of dat gesmaakt werd...!

06-09-2016 Innovatieve droogmachine vindt de weg van onderzoekscentrum naar industriele machineproducent

Geslaagde sprong van wetenschappelijke ontwikkeling naar industriele valorisatie.

Bourgeois was op 26 augustus 2016 in de Food Pilot (www.foodpilot.be) in Melle aanwezig bij de ondertekening van het contract tussen Food Pilot (met partners ILVO en Flanders FOOD) en het bedrijf Spiessens




14-04-2016 Voedingsindustrie zet in op functionele voeding

ILVO, Flanders’ Food en FEVIA Vlaanderen willen harder inzetten op onderzoek naar functionele voeding en de vertaling van dat onderzoek naar bruikbare technieken voor de voedingsindustrie. Samen met Parki’s Kookatelier, een initiatief opgericht door kookadviseur en Parkinson-patiënt Yves Meersman, hebben zij daartoe de eerste stappen gezet. Stappen die hebben geleid tot de publicatie van een kookgids met haalbare, voedzame en ook smakelijk gerechten voor patiënten met geur- en smaakverlies en kauw- en slikproblemen. De gids en enkele recepten daaruit werden deze week voorgesteld aan minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen in de Food Pilot van ILVO te Melle. Lees meer.


09-03-2016

Leerlingen van de richting Junior Voedingstechnoloog van Ter Groene Poorte genoten een dagopleiding in de Food Pilot, een praktische opleiding over de verwerking van appelen tot sap. De opleiding werd door het IPV gesubsidieerd. Het praktische gedeelte omvatte een demonstratie van de zuurstofvrije fruitpers en de pasteurisatie van het sap met het UHT toestel. In een theoretisch luik werden de verschillende processen in detail bekeken. De leerlingen waren alvast enthousiast. “De processen werden van nabij bestudeerd, en bovendien werd de link gelegd tussen de procesparameters en het effect op het product.” zo getuigde hun leerkracht Nathalie Handschoewerker van ter Groene Poorte.


01-03-2016

Click to see the video how carrot puree is dried on the Dry-On-Water machine of the Food Pilot.

This technique was successfully involved in the EU project NOSHAN with the goal to valorize side streams of vegetables into feed. The result is an optimal retention of bioactives, colour and flavour and the production of a valuable ingredient.

The research is part of the NOSHAN EU project. We thank Euronews and the European Commission for this video report.

How the technology works, read the article attached


22-02-2016 Smaak- en geuronderzoek in de Food Pilot
Is het proeven van voeding een ambacht? NJAM tv ging langs bij de Food Pilot om te luisteren hoe smaaktesten precies gebeuren. In deze korte reportage verneem je meer over de opbouw van smaaktesten, waar panelleden zoal op letten, en wat het belang ervan is bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

27-11-2015 ILVO in contact met de vleessector

Op 26 november 2015 organiseerde ILVO voor de tweede maal een contactdag met de vleessector. Op die dag stelt zij haar recentste onderzoek voor aan de sector en de dienstverlening die daaruit voortvloeit. Via haar contactdag tracht zij tevens de noden van de sector te detecteren, om het toekomstig onderzoek gericht te kunnen afstemmen.


26-11-2015 Netwerkevent

De afgelopen drie jaar ging de Food Pilot intensief in interactie met de voedingssector. Ze luisterde naar de noden tot innovatie en bracht een netwerk van beschikbare pilootinfrastructuur in kaart. Ze verlaagde de drempel naar dienstverleners, organiseerde workshops rond innovatieve thema s, en startte vele innovatietrajecten. Om deze vorm van open innovatie verder te promoten organiseerde de Food Pilot een netwerkevent. Bedrijfsgetuigenissen motiveerden het belang van piloottesten, de meerwaarde van open innovatie en van het samenwerken met derden.


25-11-2015 Heel wat nieuws op de ILVO contactdag voor de aardappelen-, groenten- en fruitsector

Op 25 november organiseerde ILVO voor de 2de maal een contactdag voor de aardappelen, groenten en fruit sector. Dat doet zij om de sector kennis te geven van de recentste ILVO onderzoeksresultaten en feedback te ontvangen waar extra op ingezet kan worden. Want ILVO verricht praktijkgericht onderzoek, en koppelt daaraan een uitgebreide dienstverlening afgestemd op de sector. Tijdens een interactieve namiddag werden enkele prominente onderzoeksprojecten kritisch besproken en werd geïllustreerd hoe die voortvloeien in de dienstverlening.


06-10-2015 Workshop plantaardige reststromen

Op 6 oktober stond de Food Pilot open voor bedrijven en organisaties die plantaardige reststromen een nieuw leven (willen) inblazen, onder het motto "Tijd voor actie, haal eruit wat erin zit". Samen met ING en Flanders’ FOOD werd dit thema omgedoopt tot een interactieve workshop. 45 deelnemers uit alle domeinen van de sector plantaardige productie luisterden naar een stand van zaken, lieten zich inspireren door bedrijfsgetuigenissen en proefden van enkele lekkere realisaties.


07-09-2015 Innovatie in de grijze garnaal

Optimalisatie van een kookproces voor een lang houdbaar eindproduct, vrij-van-bewaarmiddelen

Dat de Vlaamse grijze garnaal een absoluut topproduct is, staat buiten discussie. Samen met de visserijsector en de firma Brevisco werkte ILVO een nieuw concept van verwerking uit. Dit werd getest op pilootschaal en resulteerde in een gekookte grijze garnaal vrij van bewaarmiddelen met een houdbaarheid van 14 dagen. Deze garnalen kunnen daarna eventueel lokaal gepeld worden op de machines van Brevisco. Het traditionele verwerkingsproces kan deze houdbaarheid niet bieden. Daarbij wordt gekookt aan boord, gekoeld met zeewater en handmatig gepeld, doorgaans in het buitenland. Het nieuwe concept verschilt al van in de basis: door het aanlanden van het rauwe product. Vervolgens wordt aan land onder geautomatiseerde en gecontroleerde omstandigheden gekookt en gekoeld. De innovatie zit tevens in de optimalisatie van het kookproces. ILVO nam de procesparameters onder de loep en zocht combin


10-06-2015 Uw event in de Food Pilot

Geniet van de faciliteiten en uitstraling van de Food Pilot. Onze zalen zijn te huur inclusief bediening van koffie, lunch en receptie. Indien gewenst geven we ook rondleidingen doorheen de processinghallen.


22-05-2015 Workshop The Frozen Veggie Wonder

Fijnmalen van groenten en fruit? Tot voor kort was dit geen optie. men was genoodzaakt een ontdooistap in the lassen, met verlies aan vocht; geur, kleur en textuur en verlies aan tijd en ruimte. De Food Pilot organiseerde samen met de distributeur Gillain & Co en de Duitse machinebouwer Machinenbau Kaltenbach GmbH een workshop over de Corundum Stone Mill, een innovatieve vermaalmolen die deze bewerking mogelijk maakt. Het resultaat is een homogene, luchtige en fijne puree die het toestel verlaat aan circa -1 graden celcius. Het piloottoestel blijft nog gedurende enkele weken beschikbaar in de Food Pilot voor piloottesten.


21-05-2015 twentieth conference on food microbiology

The Belgian Society for Food Microbiology organises the twentieth conference on food microbiology in Brussels. More info on www.bsfm.be



04-05-2015 Perensap in de winkelrekken

Appel- en perenteler en verwerker Nickmans startte dit jaar een nieuwe afdeling op, een sap productie lijn. Het betreft een sap van buitengewone kwaliteit vanwege de innovatieve perstechnologie, en de optimalisatie van het proces. Dankzij de Food Pilot maakte het bedrijf kennis met de technologie, optimaliseerden ze het proces, en wisten ze precies welke onderdelen van de productielijn aan te kopen.


13-03-2015 Limburg op zoek naar innovatie in de groenteteelt.

De provincie Limburg wil via innovatieve projecten het Limburgse tuinbouwpotentieel nog sterker benutten. Het riep daarom vorig jaar het Groente-InnovatieFonds (GIF) in het leven. In het geldpotje van het fonds zit in totaal 360.000 euro, bestemd voor onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve projecten die het Limburgse agrobusinesscomplex rond tuinbouw moeten versterken. "Met de nieuwe oproep willen we de resterende middelen uit het Groente-InnovatieFonds toekennen aan valabele projecten die de Limburgse groenteteelt kennisvoorsprong en bijkomende werkgelegenheid kunnen verschaffen", zegt gedeputeerde voor landbouw Inge Moors. De projectkost kan voor maximaal 70 procent worden gefinancierd. Voorstellen indienen kan nog tot 1 juni 2015.

ILVO en de Food Pilot nodigen uit voor een gezamenlijk onderzoeksproject, contact Bart.vandroogenbroeck@ilvo.vlaanderen.be.


11-03-2015 Workshop Rookcondensaten

De meningen over rookcondensaten of vloeibare rook zijn verdeeld, en dat komt voornamelijk door onwetendheid. Tijd dus voor een klare kijk. Daarom organiseerde de Food Pilot, het applicatie- en analysecentrum van Flanders FOOD en ILVO, samen met specialisten van Red Arrow, Gernal en de KU Leuven een workshop over het toepassen van rookcondensaten, of liquid smoke.


02-02-2015 Pannenkoekenmix gelanceerd

Cocovite introduceerde een gepasteuriseerde, kant-en-klare vloeibare pannenkoekenmix op basis van verse eieren en lactose- en glutenvrije ingrediënten. Dit product is een creatie van de firma Lodewijckx. Voor het vinden van de optimale bereidingswijze en samenstelling experimenteerden ze gebruikmakend van de piloot apparatuur van de Food Pilot.


12-12-2014 De ILVO contactdag zuivel legt de onderzoeksnoden van de sector bloot

Op 12 december 2014 organiseerde ILVO voor de tweede maal een contactdag met de zuivelsector. Met dit interactieve event beoogde ILVO de noden van de sector beter te detecteren, voor het gerichter afstemmen van het onderzoek, en het meer toegankelijk maken van haar dienstverlening. Thema’s die de aandacht vestigden waren het poolen van monsters voor bacteriologisch onderzoek, productontwikkeling bij hoevezuivelverwerkers, strooisel in melkveestallen, enz.



27-11-2014 Flandrien Kaas verkozen tot beste Goudse kaas ter wereld

De Flandrien Kaas, die recent ontwikkeld werd met behulp van de Food Pilot, won de World Cheese Award 2014 in Londen. Kaasgroothandel Triporteur uit Wervik produceerde vorig jaar voor de eerste maal een eigen Goudse kaas. Bij de opstart van de eerste testbatchen deden ze een beroep op het vakmanschap van de Food Pilot.


10-10-2014 Koekjes met pit

Onderzoekers in de Food Pilot hebben aantrekkelijke nieuwe voedingstoepassingen uitgewerkt voor een niet onbelangrijke reststroom uit de sappenindustrie, nl. de droge perskoek. Samen met de Firma Eco-treasures uit Lokeren, dat olie perst uit pitjes, werd de verwerking in koekjes, sandwiches en croissants op punt gesteld.

De perskoek die overblijft na persing van rode vruchten bevat drie elementen: pitten, droog vruchtvlees en vruchtvelletjes. Die zijn minstens even gezond en smaakvol als het sap en waardevol voor verdere valorisatie. Wanneer er na het scheidingsproces van pitjes en vruchtdeeltjes olie is geperst uit de pitten, dan blijft er nog steeds een fractie achter van zogenaamde pitresten. Via testen met pilot processing apparatuur en het smaakpanel van de Food Pilot werd de verwerkbaarheid van de verschillende fracties bestudeerd.


08-09-2014 Peren verwerken tot sap

Onderzoekers van de Food Pilot zijn erin geslaagd een helder en gezond perensap te ontwikkelen met een lange bewaartijd. Dit door te werken met een zuurstofvrije perstechnologie en een aangepaste pasteurisatiestap. De Food Pilot geeft gratis technologisch advies aan telers en verwerkers en begeleid praktijktesten in haar productiehal. Bekijk de video van het proces.


02-06-2014 Unieke praline ontwikkeld

De Belgische pralineproducent Pralibel brengt een geheel nieuwe realisatie op de markt, de ‘Bloom’, opgebouwd uit een fruitige ganache, donkere chocolade en 4 puntige bloemblaadjes. Het voornaamste onderdeel van de praline, de bloemblaadjes, werd ontwikkeld in de Food Pilot, het testcentrum van Flanders’ FOOD en ILVO. De samenstelling ervan werd zorgvuldig onderzocht in het labo en de proefkeuken van de Food Pilot. Dit leidde tot een walsbare massa zodat een film met gewenste smaak, kleur, textuur en houdbaarheid bekomen werd. Parameters zoals drogestofgehalte en wateractiviteit hebben een grote invloed op deze kenmerken.


29-04-2014 Workshop pasteurisatie van vloeistoffen

Wat zijn de huidige alternatieven voor hittepasteurisatie van vloeistoffen? F3 en de Food Pilot onderzochten dit thema uitvoerig in een praktijkgerichte workshop op 29 april in de Food Pilot in Melle. De workshop spitste zich toe op (semi) liquide producten zoals zuivel en zuivelanalogen, soepen, sauzen en fruit- en groentesappen. Tijdens het programma werd microgolfpasteurisatie live gedemonstreerd met een tubulair systeem van de Dymogroup. Het Duitse Instituut voor Voedingstechnologie DIL gaf een toelichting over PEF en HPP en liet enkele vloeistoffen die met deze technologieën geproduceerd werden, proeven. Tijdens de afsluitende discussie werden alle voor- en nadelen duchtig bediscussieerd.


28-03-2014 ILVO werkt mee aan Groente-Innovatie fonds ter versterking van Noord-Limburgse tuinbouwpotentieel

De provincie Limburg stelt 180.000 euro ter beschikking van projecten die hoogwaardige valorisatie van nieuwe teelten of de valorisatie van rest- en nevenstromen binnen de tuinbouw beogen. Bovendien verdubbelt de Vlaamse overheid dit bedrag. De tuinbouwsector is een belangrijke component van de Limburgse landbouw, met een areaal van >2.400 ha. Vanwege het economisch belang dient haar concurrentiepositie verstevigd te worden. Dit kan door teeltprocessen te verbeteren, nieuwe teelt(vorm)en te stimuleren, alsook de verwerkingsprocessen, valorisatie van nevenstromen, vermarkting en export te optimaliseren.

ILVO is als lid van het Groente-Innovatie Platform en als kennisinstelling een waardevolle partner voor innovatief onderzoek. De spiraalfilterpers, die perst met behoud van bio-actieve componenten, enkele milde droogtechnieken, en een vracht aan expertise zijn beschikbaar. Contact B. Van Droogenbroeck.


19-02-2014 Unieke praline ontwikkeld in de Food Pilot

De Belgische pralineproducent Pralibel brengt een geheel nieuwe realisatie op de markt, de Bloom, opgebouwd uit een fruitige ganache, donkere chocolade en 4 puntige bloemblaadjes. Het voornaamste onderdeel van de praline, de bloemblaadjes, werd ontwikkeld in de Food Pilot, het testcentrum van Flanders FOOD en ILVO. De samenstelling ervan werd zorgvuldig onderzocht in het labo en de proefkeuken van de Food Pilot. Dit leidde tot een walsbare massa zodat een film met gewenste smaak, kleur, textuur en houdbaarheid bekomen werd. Parameters zoals drogestofgehalte en wateractiviteit hebben een grote invloed op deze kenmerken. De Food Pilot stelt haar deuren open voor alle bedrijven, groot en klein, en garandeert daarbij steeds de confidentialiteit. Flexibiliteit en creativiteit laten toe om zelfs de meest ongebruikelijke vragen en problemen op te lossen, en leiden vaak tot verrassende realisaties.


07-02-2014 Food Pilot voortaan ook centrum voor smaak en geur
Food Pilot (www.foodpilot.be), het testcentrum van ILVO en Flanders’ FOOD, zet zich steviger op de kaart om smaak en geur van voeding te beoordelen en te analyseren. Het bestaande smaaklaboratorium is nu ingericht volgens de Europese normen. De data van de smaaktesten worden voortaan verwerkt op een gestandaardiseerde, computergestuurde manier. Daarnaast heeft de Food Pilot geïnvesteerd in haar capaciteit om aromacomponenten in  voedingsproducten chemisch te analyseren en te karakteriseren. De Food Pilot klanten kunnen vanaf nu een beroep doen op het GC-MS toestel met aangepaste tools voor analyse en identificatie van vluchtige aromacomponenten in voedingsmiddelen. Op basis van de verkregen aromaprofielen wordt advies naar productsamenstelling en verwerking verleend. Recent gingen de Food Pilot en SENSNET vzw een samenwerking aan om hun expertise inzake smaak en geur te bundelen. Smaak en geur zijn uitermate belangrijk als het gaat om onze voeding. Pas als iets lekk

30-01-2014 Workshop mixen en verwarmen met de Cavitator

De Food Pilot organiseerde samen met de toestelbouwer SPX een workshop rond de innovatieve technologie van de APV Cavitator. Hieraan namen 47 personen deel, afkomstig van 30 bedrijven. De voedingsindustrie was dus talrijk aanwezig, om deze nieuwe technologie te verkennen. De workshop werd geopend door de voedingstechnologen van de Food Pilot, die beknopt de werking en mogelijkheden van de Food Pilot toelichtten. Vervolgens namen de medewerkers van SPX het over, met een grondige toelichting van het principe van de technologie. In het praktische gedeelte werden lezingen over de verschillende toepassingen afgewisseld met 2 demo’s in de productiehal van de Food Pilot. Na afloop werd een rapport met de procescondities rondgestuurd. Tot slot bracht toestelbouwer Moba een getuigenis over de eigen ervaringen met de APVTM Cavitator.


08-01-2014 FENAVIAN en ILVO organiseerden met succes het seminarie BESTRIJDING VAN CONDENS- EN SCHIMMELVORMING
Heel wat voedingsbedrijven krijgen productie en opslagruimtes moeilijk droog nadat deze gereinigd werden. Door de hoge relatieve vochtigheid stijgt zo de kans op condensvorming en schimmelgroei. Ook de instroom van lucht blijkt nefast voor een gezonde omgeving. Om deze problematiek aan te kaarten, en om oplossingen aan te reiken, organiseerden Fenavian en ILVO op 17 oktober 2013 een seminarie met betrekking tot bestrijding van condens en schimmelvorming in de vleesverwerkende industrie.

02-12-2013 Twee jaar Food Pilot

In 2009 sloegen Flanders FOOD en ILVO de handen in elkaar met de oprichting van de Food Pilot als resultaat. IWT steunde dit project, wat een sterke uitbreiding van het toestellenpark mogelijk maakte. In 2011 werd de Food Pilot officieel gelanceerd en werden de eerste bedrijven verwelkomd voor het uitvoeren van piloottesten. Ondertussen draait de Food Pilot op volle kracht. In het afgelopen jaar werden in totaal 220 testen uitgevoerd voor 65 verschillende bedrijven. Sommige bedrijven kwamen tot 5 maal terug om testen uit te voeren. 46 percent van de bedrijven zijn KMOs, de andere grote ondernemingen. Ze komen uit de volgende sectoren. Zuivel 26 percent, vlees 8 percent, bakkerijgrondstoffen 9 percent, ingredientenleveranciers 25 percent, vissector 5 percent, fruitsappen sector 6 percent en overige.


25-11-2013 UNIZO en Food Pilot vinden synergie

Op 15 oktober ontvingen de onderzoekers van Food Pilot een delegatie van UNIZO. Tijdens het overleg en de rondleiding in de productieruimtes van Food Pilot werd duidelijk dat Food Pilot voor de voedings- en voederindustrie heel wat te bieden heeft. De leden vertegenwoordigden de vele sectoren zoals vleesverwerking, groenten en fruit, aardappelen, bakkerij, dierenvoeders en zo meer.

Food Pilot begeleidt zowel grote als kleine bedrijven. Bekendmaking speelt daarin een belangrijke rol, om ook KMOs te bereiken. UNIZO wil daarin een rol spelen, alsook in de bekendmaking van subsidies om ondersteuning door dienstverleners te promoten.


07-11-2013 Nieuw: de Food Pilot in een oogopslag

Maak in dit filmpje in een notendop kennis met onze voedingsexperten en bezoek in vogelvlucht de productiehallen en labo’s van Food Pilot. Misschien kan onze pilootfabriek wel iets betekenen voor jouw bedrijf? Nieuwe recepten, producten en processen ontwikkelen?  Technologie voor steriliseren, drogen, mengen? Werken met producten als vlees, zuivel, groenten, fruit, deegwaren? Dat en nog veel meer is bij ons mogelijk.


14-05-2013 Workshop Innovatie in sapproductie

Verfrissend SAP uit verfrissend proces: de SPIRAALFILTER pers wekt veel belangstelling.

Wat een lage blootstelling aan zuurstof tijdens het persen van appels of tomaten betekent? De kleur van het sap is frisser, de geur, smaak en gezondheidsbeschermende inhoudstoffen blijven beter behouden, oxidatie treedt veel minder op. Dat konden 30 geïnteresseerde deelnemers tijdens een workshop in de Food Pilot in Melle vaststellen, op 14 mei 2013. Het vernieuwende vacuümsysteem van de spiraalfilter pers, van toestelbouwer Vaculiq, werd uitgebreid gedemonstreerd, besproken, uitgetest van begin tot einde. Dat de machine een gelijkwaardig saprendement oplevert als de klassieke persen, de zeefbandenpers, de decanteercentrifuge en de hydraulische draaipers, vonden de deelnemers een belangrijk argument. Het toestel is beschikbaar voor piloottesten.

Lees het artikel in VMT


19-04-2013 F3:Agentschap Ondernemen, Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris op weg naar de Food Factory of the Future

De Vlaamse industrie creëert bijna 40% van de Vlaamse welvaart. Samen met het Agentschap Ondernemen, ontwikkelen de projectpartners een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future. Er wordt gefocust op 3 technologische transformaties: de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production). De Vlaamse voedingsindustrie wordt gesensibiliseerd, gemotiveerd en ondersteund om nieuwe technologie te incorporeren in het productiesysteem.

 


21-03-2013 Workshop Hygiene for Food: Een nieuwe formule met success!
Met 91 deelnemers was de vierde editie van Hygiene for Food opnieuw een succes. Dit jaar gooiden de organisatoren, Agoria en Flanders FOOD in samenwerking met ILVO, het over een andere boeg door lezingen en praktijkdemonstraties te combineren in een opnieuw rijkelijk gevuld en evenwichtig programma.

05-03-2013 De creatie van een open pilootinfrastructuur ter bevordering van innovatie in de voedingsindustrie

Het FOODINOFRA project, gesteund door het Agentschap Ondernemen, werd in september 2012 opgericht en heeft als doel de product- en procesinnovatie in de voedingsindustrie te stimuleren. Flanders’ FOOD, ILVO en Fevia Vlaanderen slaan hierbij de handen in elkaar. Zij brengen de pilootinfrastructuur en labo-infrastructuur die beschikbaar is in de Food Pilot, in andere kennisinstellingen en in bedrijven (zowel productiebedrijven als machinebouwers) in kaart. Op die manier creëert FOODINOFRA een open innovatie infrastructuur voor piloottesten. De inventaris is terug te vinden op www.foodpilot.be.


23-10-2012 Workshop Magnets 4 Emulsion

M4E (Magnets for Emulsions) is een magnetische emulsie technologie met twee belangrijke toepassingen: het emulgeren van vloeistoffen en het dispergeren van poeders. Deze technologie is energiezuiniger dan de klassieke methoden en werd ontwikkeld door een spin-off bedrijf van de KUL, M4E nv. Een piloottoestel is beschikbaar in de Food Pilot. Op 23 oktober 2012 worden de werking en de toepassingen van dit toestel uitvoerig gedemonstreerd tijdens een workshop die georganiseerd wordt door Flanders’ FOOD en plaats vindt in de Food Pilot.


15-10-2012 Food Pilot op Open Bedrijvendag 2012: fotoreportage

Food Pilot bedankt de 2410 bezoekers tijdens de Open Bedrijvendag van 7 oktober! Ook de eenheden Plant en Dier namen deel aan de Open Bedrijvendag. In het totaal mocht het ILVO 6300 bezoekers ontvangen. We willen hen allen bedanken voor hun fijne reacties!
Proficiat aan allen die meewerkten!

Een fotoreportage van ILVO op Open Bedrijvendag 2012


10-09-2012 Open Bedrijvendag
Op 7 oktober opent de Food Pilot zijn deuren ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag. Bezoek ons tussen 10u-17u.

24-11-2011 Pilootfabriek stimuleert innovatie van product en proces

Meer dan 300 genodigden waren op 14 oktober getuige van de officiële opening van de Food Pilot in Melle. Deze pilootfabriek op semiindustriële schaal kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen ILVO Technologie & Voeding en Flanders Food en moet innovatie binnen de Vlaamse agrovoedingsindustrie stimuleren.


24-11-2011 Proeffabriek Flanders' FOOD en ILVO open: Innovatie verder ondersteunen

In het voormalige Rijkszuivelstation in Melle is de nieuwe Food Pilot geopend. Het moet de innovatie en optimalisatie in de Vlaamse voedingsketen verder gaan ondersteunen.


05-10-2011 Nieuwe ‘Food Pilot’ ook geschikt voor testen met industriële gassen

Op het bedrijfsterrein van ILVO wordt in oktober de ‘Food Pilot’ officieel ingehuldigd, een fabriek op pilootschaal die aan voedingsbedrijven toelaat om tegen kostprijs innovatieve proeven te laten uitvoeren. In de Food Pilot, een project van Flanders’ FOOD in samenwerking met ILVO en met financiële steun van het IWT, zullen ook proefprojecten met industriële gassen kunnen georganiseerd worden. (bron: Goo Media)


25-03-2011 ILVO opent nieuwe pilootfabriek

Nog voor het einde van dit jaar zal het Instituut voor Landbouw & Visserijonderzoek, dankzij een intensieve samenwerking met Flanders’ FOOD een heuse pilootfabriek herbergen. Deze is bestemd voor levensmiddelenfabrikanten die niet over de benodigde infrastructuur beschikken om hun R&D- of procesoptimalisatieprojecten op industriële schaal uit te testen. Vooral vleeswarenproducenten zullen er hun gading vinden. Want het is de bedoeling dat ILVO met de ‘Food Pilot’ precies in dit domein heel wat expertise opbouwt. Vandaar dat ze ook start met een eerste onderzoek voor de sector: ‘de objectivering van de kwaliteitsbeoordeling van de Belgische charcuterie’.


twentieth conference on food microbiology
 

Food from food

Het project FOOD FROM FOOD stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen.

Meer info in de eerste nieuwsbrief.




Food Pilot – op site ILVO eenheid Technologie en Voeding – Brusselsesteenweg 370 – 9090 Melle – België – T +32 9 272 30 00 – F +32 9 272 30 01